Home Bøger Husk at have styr på moms og skat hvis du selvudgiver bøger

Husk at have styr på moms og skat hvis du selvudgiver bøger

0
Husk at have styr på moms og skat hvis du selvudgiver bøger

Alle selvstændige erhvervsdrivende i Danmark skal betale både indkomstskat og moms. Der kan være yderligere skatter som selskabsskat, afhængig af hvilken slags virksomhed der er tale om.

Der findes også bagatelgrænser og bundfradrag. Men de er faktisk sat så lave at de kun gælder for bierhverv med en meget lille omsætning.

For momsen er bagatelgrænsen på 50.000,- kroner pr. regnskabsår. Og det er selvfølgelig inden moms.

Vigtigt at vide er også at det er omsætningen der tæller, ikke overskuddet. Og omsætning er alle penge der går igennem din virksomhed. Det er lige meget om det i sidste ende giver overskud eller tab.

Læs mere på momsafregning.dk

Pas på de små momsfælder!

Det er faktisk ikke så ligetil med bagatelgrænsen nævnt ovenfor. Mange overser at den faktisk kun gælder når omsætningen er sporadisk, dvs. ikke regelmæssig. Der findes endda websider der informerer om moms, der undlader at nævne det. Men lovligt set kan du ikke bruge det som undskyldning. Det er altid dit eget ansvar at være informeret korrekt.

Når du har en regelmæssig omsætning er du momspligtig, også hvis den er lavere end 50.000,-

For eksempel: Der findes agenturer der formidler jobs som rengøring hos private kunder til freelancere. Du får måske 120,- kroner i timen og kommer op til 2000,- kroner om måneden.

Det betyder faktisk at du skal momsregistreres fordi det er en regelmæssig omsætning. Vil agenturen ikke acceptere det og lader dig sende en momsfaktura til dem, så er det momssvindel. Du hænger nok mere på den end agenturen, fordi de har helt sikkert fundet nogle smuthuler i loven der fritager dem for ansvaret.

Et andet eksempel: du køber 4 brugte biler på et år som du frisker op og sælger igen med gevinst. Omsætningen er på 49.999,- kroner. I dette eksempel behøver du ikke momsregistrere dig, da omsætningen ikke er regelmæssig.

Når du ikke laver overskud skal du stadig betale moms

I dag er det meget nemt at selvudgive en bog. Til gengæld kan det være hamrende svært at finde en forlægger der vil udgive den. Mange vælger så at udgive bogen selv. Med hjælp af sociale medier kan du lave din egen marketing, og chancerne for succes er faktisk ganske rimelige.

Din omsætning som skribent er næppe regelmæssig, medmindre du udbetaler dig selv en løn. Men i det øjeblik din omsætning overstiger 50.000,- kroner, skal du momsregistrere din forfattervirksomhed. Selv hvis du endnu ikke har solgt en eneste bog!

Husk, omsætning er alle penge der går igennem din virksomhed, selv hvis det kun er udgifter.

Der er en god side til det også, nemlig negativ moms. For at forstå dette skal vi lige kigge på hvordan momsafregning fungerer.

Momsafregning – salgsmoms vs. købsmoms

Der findes 2 slags moms. Moms er en merværdiskat. Det betyder at hver gang der sker en værdivækst i en handel, skal 25% af denne tilvækst afleveres til staten. Det er i virkeligheden den mest retfærdige skat der findes. Og den er progressiv i den forstand at de der forbruger mest også betaler mest i moms. Moms er nemlig også en slutbruger afgift. Det er forbrugeren der ender med momsregningen og ikke forhandleren.

Når du handler skal du bare opkræve momsen på statens veje og give den videre til SKAT. Derfor bliver momssvindel også taget meget alvorlig af skattemyndighederne. De betror dig med at inddrive momsen for dem. Afleverer du ikke momsen, stjæler du faktisk statens penge.

Den moms du betaler når du køber noget, hedder købsmoms. Som momsregistreret selvstændig er det ikke dig der skal betale købsmomsen på de varer eller ydelser du sælger videre eller bruger til din virksomhed. Men når du sælger en vare eller tjenesteydelse skal du opkræve 25% moms fra din kunde. Denne moms hedder salgsmoms.

Moms kan også være negativ

Momsafregning går ud på at du trækker al din købsmoms fra salgsmomsen. Differencen skal du indberette og betale til SKAT. Er købsmomsen mere end salgsmomsen får du faktisk differencen tilbage fra SKAT. Er der slet ingen moms at betale i perioden, skal det indberettes som 0-moms. Du skriver simpelthen tallet 0 i momsafregningen.

Men vær forberedt på at SKAT må kræve dokumentation, når momsen er på 0 eller negativ.

Nystartede virksomheder skal afregne momsen kvartalsvis. Efter første regnskabsår kan du afregne momsen halvårligt, medmindre din omsætning er over 5 millioner. Stikdatoerne er den 1. marts hhv. den 1. september. Du kan indbetale momsen tidligst 5 dage før stikdatoen. Men betaler du bare en dag for sent, kommer der strafferenter for hver dag du er forsinket.

Vær opmærksom på de mange fradragsmuligheder for indkomstskat

Momsafregning er faktisk meget simpel. Indkomstskatten er også relativ simpel, men den er langt mere kompleks fordi der findes en række fradragsmuligheder. Bruger du ikke disse muligheder ender du med at betale mere i skat end du skal.

Det kommer i sidste ende samfundet til gode. Men der er bedre måder at gøre noget for fællesskabet end at betale for meget i indkomstskat.

På SKATS hjemmeside kan du lave selvangivelser og forskudsopgørelser. Det er nok et af verdens mest geniale og simple skattesystemer vi har. Hvis du er omhyggelig og læser alt godt igennem, kan du sagtens klare begge dele uden at snyde dig selv eller SKAT.